Bazalkový olej na veľkonočnej hostine: Prečo by nemal chýbať?
08.04.2022, 16:25
U nás v TerraMia ho nazývame aj “Olej obnovy”. Je to preto, že človeku pomáha navracať sa do jeho stredu, navrátiť pokoj a zmierniť pocity napätia. Okrem toho má tiež hrejivý účinok. Môže sa využívať na aromatickú masáž a na potieranie spánkov a zátylku. Ďalším príjemným benefitom tejto bylinky je jej vplyv na tráviaci trakt človeka - podporuje trávenie, pomáha uvoľňovať krće, podporuje trávenie a chuť do jedla.
Príjemná korenistá vôňa a bylinná príchuť predurčujú bazalkový olej na skvelého pomocníka aj v kuchyni. Na veľkonočné hodovanie je jednoducho ako stvorený, pretože pokrmom dodá výraznejšiu chuť a krásnu vôňu. Skvele sa dopĺňa napríklad s cesnakom a chilli. Môžete ho použiť aj na dozdobenie hotového jedla.
TIP: Bazalkový olej si môžete zakúpiť v našom eshope. Ak si zároveň nakúpite nad 100 členských bodov, automaticky nakupujete s 25 % zľavou a získavate ďalšie výhody.
Tu sú naše odporúčania, ako bazalku vo forme oleja využiť:
- Do dresingov a zálievok. Kvapka tohto zázraku dochutí aj ten najobyčajnejší dresing alebo zálievku a povýši ich na kulinársky počin.
- Do pesta. Hoci bazalka samotná je jednou z najčastejšie využívaných základov pre pesto, vyrábať sa dajú aj rôzne iné. Napríklad na jar veľmi populárne je z medvedieho cesnaku. Alebo zo sušených paradajok. I tu sa veľmi hodí pridať kvapku bazalkového oleja.
- Na ozdobenie šalátov a obložených mís. Krásne naaranžovaná farebná zelenina, šalát, plnené vajíčka a šunkové rolky môžete zľahka pokvapkať bazalkovým olejom.
- Na mäsko či cestoviny. Všade tam, kde chcete priniesť trochu sviežej a bylinno-korenistej chuti, môžete použiť práve bazalkový olej. Inšpirujte sa talianskou kuchyňou, pre ktorú je bazalka jej neoddeliteľnou súčasťou.
- Do zelených polievok a omáčok. Na Zelený štvrtok by sa mali konzumovať zelené jedlá a väčšina z nás určite pozná klasický špenátový prívarok s vajíčkom. Nahradiť ich môžu rôzne polievky a omáčky z hrášku, špargle alebo medvedieho cesnaku. Do všetkého môžete pridať kvapku esenciálneho bazalkového oleja, ktorý im dodá sviežu bylinnú príchuť.
Prajeme vám príjemné veľkonočné hodovanie so zdravými a chutnými dobrotami. Na záver máme ešte jednu slovenskú pranostiku:
Na Veľkú noc najem sa moc; na Ducha do pol brucha; na Trojičku len trošíčku a na Jána už v bruchu jama.