Mäkkučké, vláčne a najvoňavejšie plnené medovníčky

Medovník je súčasťou Vianoc 🎄 v každej slovenskej rodine.

Objavil sa už v egyptských hrobkách, Slovania ho piekli v tvare hromových sekier Perúna, bratia Grimmovci o ňom písali v príbehu O medovníkovom domčeku, stal sa produktom predávaným na jarmokoch už v 11.storočí…. Dlhá história, nespočetné množstvo receptúr, tvarov a dokonalá symfónia chutí korenín a medu a taktiež silná symbolika. Niet sa čo čudovať, že medovník je súčasťou Vianoc v každej slovenskej rodine.


Skôr, ako Vám prezradíme recept na dokonalé mäkkučké, vláčne a neskutočne voňavé medovníčky, chceme sa s Vami podeliť o pár zaujímavostí o tejto dobrote.



❓ Vedeli ste, že:


  • Tú úžasnú kompozíciu korenín, jej zostavenie, sa pripisuje pernikárom v nemeckom meste Norimberg.
  • Medovnikárske cechy na Slovensku vznikali od začiatku 17.storočia.
  • Perníky v tvare mužskej postavy si v Anglicku kupovali vydajachtivé ženy. Traduje sa, že ak ho zjedli, zvýšili svoje šance čoskoro stretnúť toho pravého.
  • Slovania obetúvali medovníky pod posvätnými dubmi bohovi Perúnovi, aby ich ochránil počas letných búrok.
  • Symbolika lásky a ľúbostného vzťahu vychádza z vlastností medu ako energeticky špecifickej látky s vysokou trvanlivosťou.
  • Hebrejské slovo leb (srdce) dalo pomenovanie medovníku aj v Nemecku (Lebkuchen = spojenie slov “srdce” a “koláč”) 
  • Z pokolenia na pokolenie sa nededila len originálna rodinná receptúra, formy na perníky, ale dokonca aj zarobené cesto.


A teraz poďme k samotnému receptu. Pečieme ho každoročne z dvojnásobnej dávky, pretože miznú rýchlosťou blesku.


Plnené medovníky


Na cesto potrebujeme:


  • 500 g hladkej múky
  • 200 g medu
  • 150 g práškového cukru
  • 90 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 4 kvapky Cinnamon
  • 3 kvapky Cardamom
  • 2 kvapky Clove 
  • 2 kvapky Fennel
  • 1 kvapka Coriander 
  • ⅓ čl mletého badiánu 
  • ⅓ čl muškátového orieška


Ako nakupovať esenciálne oleje s 25% zľavou? Čítajte TU



Na plnku potrebujeme:


  • kvalitný hustý slivkový lekvár


…a nakoniec vajíčko na potretie 


Postup:


V hrnci zohrejeme med, maslo, korenie a cukor. Nalejeme do misky, kde sme predtým premiešali múku so sódou bikarbónou. Pridáme vajíčka a vymiešame cesto.


Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme tvary (vhodnejšie sú jednoduchšie, keďže sa budú lepiť 2 ku sebe - napr. srdiečka, kolieska…), na spodné cesto dáme lyžičku lekváru a priložíme vrchné cesto. Okraje prstami postláčame, aby sa cesto spojilo. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme vlašským orechom. Ak budete chcieť zdobiť polevou, vajíčkom nepotierať.


TIP: medovníčky uzatvorte do dózy s nakrájaným jabĺčkom. Jabĺčko po dvoch dňoch vyberte (inak by v dóze splesnelo). Perníčky budú takto úžasne mäkké a chutné.


…nech už sú Vianoce



Cookies

Vyberte si, ktoré súbory cookies môžeme spracovávať. Súhlas udelujete na 6 mesiacov. Prečítajte si viac o súboroch cookies.

Nevyhnutné

Tieto cookies nie sú voliteľné, sú nevyhnutné pre fungovanie webu.

Analytika

Tieto cookies slúžia na zlepšenie použiteľnosti našej webstránky.

Funkcionality

Tieto cookies používame pri niektorých funkcionalitách, ak ich zamietnete, tieto funkcionality nebudú funkčné.

Marketing

Zdieľaním marketingových dát Vám vieme odporúčiť produkt presne pre Vás.