Recept: Liečivý vývar plnej chuti

Jedlo môže byť najpomalšou formou jedu alebo najsilnejšou formou lieku.

Vývar z mäsa, kostí a zeleniny má silu už sám o sebe. Avšak dokonalý súzvuk chutí a unikátna medicína je ukrytá v správnom použití korenín. Dobre pripravený vývar je výživný, ľahko stráviteľný a povzbudzujúci.


Viete, ako na to? 

Hovorí sa, že kvalitný vývar je potrebné variť minimálne 3 hodiny, no my odporúčame skúsiť dlhší čas varenia, a to 9-12 hodín na nižšej teplote. Rátajte s tým, že za túto dobu sa hodne vody odparí. Na posledné 2 hodiny varenia ku kostiam a mäsu zvyčajne vkladáme koreniny v nasledovnom zložení, ale je možné ich nahradiť esenciálnymi olejmi. Opatrne však z množstvom, esenciálne oleje sú mimoriadne účinné substancie, preto menej je viac: 


  • Bobkový list
  • Nové korenie
  • Semienka Koriandra
  • Kúsky čerstvého Zázvoru
  • Kardamom – celé semená
  • Fenikel – celé semená
  • Aníz – celé semená
  • Škorica - kúsok kôry Škoricovníka
  • Klinček – sušené piestiky kvetov
  • ….a k tomu ešte mladá cibuľka, cesnak
  • Cilantro z vňate koriandra po dovarení dotiahne vyváženosť chutí do absolútnej dokonalosti.


Suroviny zo zoznamu, ktoré doma nemáte môžete úspešne nahradiť esenciálnymi olejmi, no v takom prípade sa pridávajú až na konci varenia. Pridať množstvo môžete vždy, preto skúšajte postupne aj špáradlovou metódou. Pol hodinku pred dovarením vývaru pridáme zeleninu (mrkva, kaleráb, petržlen, zeler, cibuľa…). Aby ste vedeli, zhruba aký pomer uvedených korenín je ideálny, pripravili sme pre Vás mištičku s dávkami jednotlivých zložiek:



 

Čo ste možno nevedeli:

Týmto postupom s uvedeným zložením získate unikátny vývar, v ktorom získate synergiu účinkov esenciálnych veľmi prospešných pre tráviaci systém a celkové zdravie organizmu.

  

TIP 1: Kosti je možné variť opakovane, minimálne trikrát. Nevyhadzujte ich preto po prvom použití.

TIP 2: Úžasný spôsob varenia vývaru, resp. jeho uskladnenia pre ďalšie rýchle použitie, je francúzske zaváranie. Vriaci vývar preceďte a nalejte do čistých zaváraninových pohárov úplne do plna, až po okraj pohára a ihneď dobre uzatvorte. Pri chladnutí pomaličky vzniká podtlak, ktorým sa vývar zavarí. Poháre nie je potrebné otáčať hore dnom. Vývar zhustne na želatínu, z ktorej si môžete po lyžiciach odoberať podľa potreby – rýchlo a pohodlne. Takto zavarený vývar vydrží v chladničke aj niekoľko mesiacov.


Ako nakupovať esenciálne oleje s 25% zľavou? Čítajte TU

Cookies

Vyberte si, ktoré súbory cookies môžeme spracovávať. Súhlas udelujete na 6 mesiacov. Prečítajte si viac o súboroch cookies.

Nevyhnutné

Tieto cookies nie sú voliteľné, sú nevyhnutné pre fungovanie webu.

Analytika

Tieto cookies slúžia na zlepšenie použiteľnosti našej webstránky.

Funkcionality

Tieto cookies používame pri niektorých funkcionalitách, ak ich zamietnete, tieto funkcionality nebudú funkčné.

Marketing

Zdieľaním marketingových dát Vám vieme odporúčiť produkt presne pre Vás.