Esenciálne oleje boli známe už dávnym civilizáciám ako vzácne substancie podporujúce ľudské zdravie. Je zdokumentované, že sa využívali v lekárskej praxi, kozmetike a pri príprave jedla. Sú to aromatické prchavé látky uložené v miniatúrnych vačkoch v semenách, kvetoch, stonkách, koreňoch, či iných častiach rastlín.

Vlastnosti esenciálnych olejov však ďaleko presahujú ich krásnu vôňu. Sú totiž životodarnou podstatou rastliny, chránia ju pred škodlivými vplyvmi okolia i mikroorganizmov. Dokážu rovnako účinne chrániť aj ľudské telo, keďže vedia preniknúť bunkovou membránou. Esenciálne oleje sú 50 až 70 krát efektívnejšie pri ochrane organizmov než samotné rastliny, pretože ich koncentrácia je veľmi vysoká. Pre získanie 1 litra esenciálneho oleja mäty je potrebná až 1 tona rastlinného materiálu. To je dôvod, prečo 1 kvapka oleja mäty zodpovedá účinku 28-ich šálok mätového čaju. Takáto koncentrácia je dosiahnuteľná len správnym technologickým extrahovaním, ktorým sú najmä parná destilácia pri nízkej teplote a lisovanie za studena.

Na kvalite esenciálnych olejov však mimoriadne záleží. Viac si o tom môžete prečítať TU.